Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Putin: Η Ουκρανία παίζει επικίνδυνα παιχνίδια

www.capital.gr
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι επιλέγει την τρομοκρατία αντί για την ειρήνη και ότι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι έπειτα από την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) ότι οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν μια σειρά ενόπλων επιδρομών Ουκρανών στην Κριμαία που προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσία.
Ο Πούτιν, μιλώντας στη Μόσχα, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Κιέβου "ηλίθιες" και "εγκληματικές" και ως εκ τούτου τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα νόημα διεξαγωγής συζητήσεων για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κίνα.

Επιπλέον ο Πούτιν διεμήνυσε ότι θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία, ενώ κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να αλλάξει η συμπεριφορά του Κιέβου.
Η Ουκρανία διέψευσε τους ισχυρισμούς της FSB για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον υποδομών της χερσονήσου.
"H FSB απέτρεψε στην Κριμαία τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον βασικών υποδομών" της χερσονήσου που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία αυτή, σύμφωνα με την οποία ένας πράκτοράς της και ένας Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να συλλάβουν τους Ουκρανούς "σαμποτέρ".
Ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) διέψευσε αμέσως ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν μια ένοπλη επέμβαση στην Κριμαία, ενώ το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού έκανε λόγο για "προβοκάτσια". "Η Ουκρανία δεν επιχειρεί να ανακαταλάβει δια της βίας το έδαφός της και δεν θα το κάνει", διαβεβαίωσε ο Γιούρι Τάντιτ, ένας σύμβουλος του επικεφαλής της SBU, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax-Ukraine.
Σύμφωνα με την FSB, οι "τρομοκρατικές επιθέσεις" είχαν σχεδιαστεί από την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
"Τη νύχτα της 6ης προς την 7η Αυγούστου 2016 μια ομάδα σαμποτέρ εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Δημοκρατία της Κριμαίας. Ένας αξιωματικός της FSB σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή τους" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στην περιοχή βρέθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η FSB υποστηρίζει επίσης ότι εμπόδισε άλλες δύο ομάδες "σαμποτέρ-τρομοκρατών" που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην Κριμαία τη νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου, υποστηριζόμενοι από "μαζικά πυρά και τεθωρακισμένα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων". Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκε ένας ρώσος στρατιώτης.
Στο "δίκτυο των κατασκόπων" συμμετείχαν τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί υπήκοοι, υποστηρίζει η Μόσχα. "Εξαρθρώθηκε ένα δίκτυο πρακτόρων της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας. Ουκρανοί και Ρώσοι υπήκοοι που εμπλέκονταν στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών έχουν συλληφθεί και ομολογούν" συνεχίζει η ανακοίνωση.
"Ο στόχος του σαμποτάζ και των τρομοκρατικών ενεργειών ήταν να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση πριν και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών και των περιφερειακών εκλογών", υποστηρίζει η Μόσχα.
Οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία, ιδίως σε δημόσιους χώρους, στα σύνορα και σε εγκαταστάσεις υποδομών και έχει ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα για την υπόθεση, πρόσθεσε η FSB.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου