Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ρωμαϊκή Οικία στην Κω - Casa Romana a Cos

Κορυφαία στην Ελλάδα ως προς την υποδειγματική αναστήλωση του είδους της και αξιοθαύμαστη ως προς την εικόνα που τελικά αποδίδει είναι η Ρωμαϊκή Οικία της Κω, η οποία βρισκόταν κοντά στο κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, νότια της πομπικής οδού (decumanus maximus) που διέσχιζε την αρχαία αγορά και σε μικρή απόσταση από δημόσια κτήρια όπως οι κεντρικές θέρμες και το ρωμαϊκό Ωδείο 

Πρόκειται για μια  ασυνήθιστα μεγάλη έπαυλη με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, η οποία οργανώνεται γύρω από  3 εσωτερικές περίστυλες αυλές (αίθρια), προς τις οποίες ανοίγονται 36 συνολικά ποικίλων χρήσεων δωμάτια, των οποίων σώζεται τμήμα μόνο της τοιχοποιίας. Ανάγεται χρονικά στο τέλος του 2ου και των αρχών του 3ου αι. μ.Χ., πρέπει να ανήκε σε πλούσιο Κώο αξιωματούχο της εποχής και έχει κτισθεί στα ερείπια μιας οικίας της ελληνιστικής περιόδου (323 – 31 π.Χ.) 

Η ζωή της διήρκεσε μέχρι τον 3ο αι.μ.Χ. και η μορφή στην οποία σώζεται σήμερα ανήκει στους αυτοκρατορικούς χρόνους. Τα αίθρια (όπως και τα δωμάτια) κοσμούνται από εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτά δάπεδα και τα δύο από αυτά περιβάλλονται από διώροφες στοές με κίονες.
Στο μεγαλύτερο περιστύλιο βλέπει (μεταξύ άλλων δωματίων) και μια μεγάλη αίθουσα (τρικλίνιο) το οποίο επίσης κοσμείται με περίτεχνο ψηφιδωτό δάπεδο με γεωμετρικά σχέδια, παράσταση πάνθηρα κ.ά., ενώ πλούσια ορθομαρμάρωση καλύπτει τους τοίχους. Τα τρικλίνια χαρακτηρίζονταν για την πολυτέλειά τους και λειτουργούσαν ως χώροι παράθεσης γευμάτων και διέθεταν κλίνες κατά μήκος των πλευρών του δωματίου. Έμφαση δινόταν στη μεσαία κλίνη (lectus medius), η οποία προοριζόταν για τον επίσημο προσκεκλημένο, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή επαφή, τόσο με τους υπόλοιπους συνομιλητές, όσο και με το αίθριο της οικίας.  

Στο κτήριο επίσης βρέθηκαν αγάλματα, προτομές, γλυπτά πορτραίτα , μεγάλος αριθμός αγγείων παντός είδους (μεταφοράς, αποθήκευσης, μαγειρικά και επιτραπέζια), καθώς και άλλων κινητών ευρημάτων, όπως εντυπωσιακών λύχνων, γυάλινων φιαλιδίων, ορειχάλκινων κατόπτρων κ.ά., τα οποία εκτίθενται στα επιμέρους δωμάτια μαζί με επεξηγηματικούς πίνακες σύμφωνα με τη σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, επιτρέποντας στο φιλάρχαιο επισκέπτη να μορφώσει μια ικανοποιητική εικόνα της καθημερινότητας σε μια πλούσια αστική οικία της εποχής της ρωμαιοκρατίας.
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου