Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

Ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη Συρία - Επίθεση στην Τζαραμπλούς

Tribune.gr
Μόλις νύχτωσε, το βράδυ του Σαββάτου 20 Αυγούστου, ξεκίνησε η επίθεση μέσα από το τουρκικό έδαφος στην πόλη Τζαραμπλούς της Συρίας που κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Η πόλη Τζαραμπλούς είναι χτισμένη στη δυτική όχθη του Ευφράτη ποταμού, δίπλα στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.
Στην πόλη επιτίθενται οι μισθοφόροι της Τουρκίας από τις οργανώσεις Φαϊλάκ Αλ Σαμ (που έχει σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα) και οι «μετριοπαθείς» ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Στην πόλη επιτίθενται οι μισθοφόροι της Τουρκίας από τις οργανώσεις Φαϊλάκ Αλ Σαμ (που έχει σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα) και οι «μετριοπαθείς» ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Την ίδια ώρα το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει την πόλη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκκενωθεί από το Ισλαμικό Κράτος και πρόκειται στην ουσία για «παράδοση» της στον σουλτάνο και χαλίφη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους τζιχαντιστές μισθοφόρους της Τουρκίας που επιτίθενται στην Τζαραμπλούς βρίσκονται και Τούρκοι στρατιώτες «μεταμφιεσμένοι» σε αντάρτες.
Στον χάρτη βλέπετε πώς ξεκίνησε η επίθεση στην Τζαραμπλούς το βράδυ του Σαββάτου μέσα από το έδαφος της Τουρκίας.

Η πόλη Τζαραμπλούς είναι το τελευταίο συνοριακό πέρασμα που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στα σύνορα με την Τουρκία.
Βεβαίως η στρατηγική σημασία της Τζαραμπλούς για το Ισλαμικό Κράτος πλέον έχει ελαχιστοποιηθεί μετά την απελευθέρωση στις 12 Αυγούστου της πόλης Μανμπίτζ από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Η Μανμπίτζ βρίσκεται νότια της Τζαραμπλούς. Η Τζαραμπλούς ήταν η «πύλη» του ISIS από την Τουρκία αλλά η Μανμπίτζ υποδεχόταν τόσο τα πολεμοφόδια και όπλα όσο και τους ξένους εθελοντές.
Μετά την απελευθέρωση της Μανμπίτζ, το Ισλαμικό Κράτος μόνο μέσω Αλ Μπαμπ (νοτιοδυτικά της Τζαραμπλούς) κρατά ανοιχτή την οδό ανεφοδιασμού του.
Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν ότι επόμενος στόχος τους είναι η πόλη Αλ Μπαμπ, δυτικά της Μανμπίτζ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος εκκενώνει την Τζαραμπλούς για να μην εγκλωβιστούν εκεί οι δυνάμεις του.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Κούρδοι θα μπορούσαν να κάνουν ελιγμό κι αντί να επιτεθούν στην Αλ Μπαμπ, να πορευτούν ταχύτατα προς την Τζαραμπλούς και να την πάρουν ώριμο φρούτο.
Αυτό είναι που φοβάται όσο τίποτα άλλο η Τουρκία και δεν θέλει με τίποτα οι κουρδικές δυνάμεις να καταλάβουν όλα τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη.
Οι Τούρκοι τρέμουν ότι εάν δημιουργηθεί ενιαία κουρδική επικράτεια, έστω και ομόσπονδη, στη βόρεια Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, σε μια περιοχή που αναφέρεται ως «μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας», θα έχει ως συνέπεια τον διαμελισμό της Τουρκίας.
Η επίθεση στην Τζαραμπλούς αποσκοπεί λοιπόν στο να μην καταφέρουν οι Κούρδοι να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τη βόρεια Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου