Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Τι κρύβει η ελληνική ταξιδιωτική οδηγία για τη Συρία;

olympia.gr
Με ταξιδιωτική οδηγία για τους Έλληνες υπηκόους και εκδήλωση έντονης ανησυχίας «απαντάει» η Αθήνα στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις του…καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ με τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίες στοιχίζουν πλέον καθημερινά εκατοντάδες ζωές, παρά την εκατέρωθεν αποδοχή του μεσολαβητικού σχεδίου για τη διευθέτηση της κρίσης.
«Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν επί του εδάφους και της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας» υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ «οι Έλληνες πολίτες ενθαρρύνονται, στο μέτρο του δυνατού, να αποφεύγουν τις επισκέψεις στη Συρία» ενώ «όσοι βρίσκονται ήδη στη Συρία θα πρέπει να διατηρήσουν τακτική επικοινωνία με την ελληνική Πρεσβεία στη Δαμασκό, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά».

Με αυτό τον απλό αλλά σαφή τρόπο η Αθήνα εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τα τεκταινόμενα στη γειτονική μας χώρα (να υπενθυμίσουμε πως η Κύπρος συνορεύει διά θαλάσσης με τη χώρα αυτή) ή απλώς «προσαρμόζεται» σε όσα εξελίσσονται στην περιοχή.
Αναφορικά με την γενικότερη κατάσταση στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως η χώρα μας «παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις» ενώ υπογραμμίζεται πως η επικρατούσα «γενικευμένη ανασφάλεια» οδηγεί τη κατάσταση στο να χαρακτηριστεί μείζονα ανθρωπιστικής κρίση. Το φταίξιμο, σύμφωνα με τη Βασιλίσσης Σοφίας ρίχνεται εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ ,το καθεστώς του οποίου παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις «εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα του συριακού λαού, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η βία και η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα πως η Ελλάδα «υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, για επίτευξη εκεχειρίας και έναρξης ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των μερών, προκειμένου να δρομολογηθεί η απαραίτητη πολιτική διαδικασία που θα ικανοποιήσει τα αιτήματα του συριακού λαού», ενώ δεν παραλείπεται να αναφερθεί πως η χώρα μας θα συνεχίσει την ενεργό συμμετοχή της στην διαδικασία επίτευξης μίας ειρηνικής λύσης για το ζήτημα.
Τέλος, η Αθήνα απαιτεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές «να εφαρμόσουν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις το σχέδιο Ανάν με στόχο έως τις 12 Απριλίου να έχει επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός».
Είναι σαφές πως η ανακοίνωση η οποία «δεν χαρίζει κάστανα» προς το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, καταδεικνύει την πλήρη εναρμόνιση της Αθήνας μας την διεθνή κοινότητα, αναφορικά με το θέμα της ενεργοποίησης τους Σχεδίου Ανάν, σε δύο ημέρες από σήμερα. Συνεπώς, η συγκεκριμένη ανακοίνωση εάν εξετασθεί με νηφαλιότητα θα πρέπει να γίνει δεκτή μέσα στο πλαίσιο μία εναρμονισμένης διεθνούς «διπλωματικής πίεσης» προς τη Δαμασκό για να εγκαταλείψει τις υπεκφυγές αναφορικά με το θέμα και να δεχθεί το σχέδιο του Κόφι Ανάν.
Πέραν όμως του συγκεκριμένου αρκετά ευδιάκριτου στόχου, αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα φαίνεται να κλιμακώνει τις σχέσεις της με το καθεστώς αφού μέσω των λεγομένων της καταδεικνύεται σαφέστατα πως η επόμενη ανακοίνωση θα μιλάει για «γενοκτονία» και «εγκλήματα πολέμου» τα οποία θα καταλογίζονται στο Μπααθικό καθεστώς της Δαμασκού. Αυτό είναι εν μέρει κατανοητό, δεδομένης της «μη φιλικής» στάσης του συγκεκριμένου ηγέτη σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, η Αθήνα θα πρέπει να παρατηρήσει πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και να συλλέξει αξιόπιστες πληροφορίες, αφού ισχυρές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν άπαντες (Αμερικανοί, Ρώσοι, Ιρανοί, Ισραηλινοί, Κούρδοι, παλαιστίνιοι…)… πλην Τουρκίας, επιθυμούν την παραμονή Άσαντ στην εξουσία, έστω με περιορισμένη δικαιοδοσία και παραχώρηση ελευθεριών στους «διαμαρτυρόμενους»… Γι’ αυτό οι Τούρκοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν πρόβλημα, ενώ δεν κρύβουν την επιθυμίας τους να εισβάλουν και να δημιουργήσουν «ανθρωπιστικές» ζώνες ασφαλείας» εντός του συριακού εδάφους…
Εάν βέβαια το σχέδιο του Κόφι Ανάνγια τον τερματισμό της βίας δεν ευδοκιμήσει, η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «προειδοποιητική βολή» προς τη Δαμασκό πως επίκειται αλλαγή στάσης της Δύσης όπου θα οδηγήσει σε όμοια αντιμετώπιση του ηγέτη της Συρίας και του καθεστώτος του, όπως αυτή του Μουαμάρ Καντάφι.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ο ασκός του Αιόλου στην περιοχή μας θα ανοίξει αφού είναι σίγουρο πως η Τουρκία θα αισθανθεί ελεύθερη να προχωρήσει σε μία προσφιλή προς την ίδια «ειρηνευτική επιχείρηση», κάνοντας πραγματικότητα (;) την κατάληψη της Δαμασκού μέσα σε λίγες ώρες (θυμάται άραγε κανείς τι ακριβώς ανέφεραν οι πρώην αρχηγοί στρατού της χώρας αυτής αναφορικά με τις απειλές προς τη Δαμασκό το 1999 με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν).
Η Άγκυρα θα προσπαθήσει «να πουλήσει εκδούλευση» προς της Δύση και το Ισραήλ στο θέμα με αντάλλαγμα την αλλαγή στάσης Ουάσιγκτον και Τελ-Αβίβ στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Βέβαια, ο μόνος ενδιαφερόμενος δεν θα είναι η Άγκυρα, καθώς η Μόσχα φαίνεται να έχει αναγάγει το ζήτημα σε επίπεδο «προσωπικό» και γοήτρου, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και η ύπαρξη της βάσης της στη Λατάκια. Στην υπόθεση βέβαια εμπλέκονται και οι Κούρδοι της Συρίας, κατά συνέπεια και όλοι οι άλλοι στις γειτονικές χώρες.
Σε περίπτωση που η κατάσταση στη Συρία αρχίσει να λαμβάνει εξωτερικές διαστάσεις τύπου Λιβύης, μόνο η φαντασία μπορεί να αποτελέσει το «τελευταίο σύνορο» των επιπτώσεων από μία τέτοια εξέλιξη, πολύ απλά διότι, σε σχέση με τη Λιβύη το περιβάλλον της Συρίας είναι απείρως πιο ασταθές, και γεωπολιτικά πολύπλοκο. Για τους λόγους αυτούς η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ εάν εκληφθεί ως «προειδοποίηση» προς τη Δαμασκό αποτελεί προάγγελο καταιγιστικών και επικίνδυνων εξελίξεων. Εμείς να ευχηθούμε ότι οι υπεύθυνοι έχουν εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια ότι και να γίνει, καθώς επίσης και να έχουν προβλέψει ορθώς τις επιπτώσεις για την Ελλάδα από τη δυνητική υλοποίηση ενός εκάστου σεναρίου…
defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου