Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Τρομοκρατία και προσφυγική κρίση πλήττουν τον τουρισμό κυρίως στην Τουρκία αλλά και στα ελληνικά νησιά του Β. Αιγαίου

Πηγή Pentapostagma.gr
Ο τουρισμός στην Ελλάδα και την Τουρκία έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση των προσφύγων και τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις, καταστρέφοντας μια κρίσιμη πηγή εσόδων και στις δύο χώρες, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα  .
Αυτό το καλοκαίρι, οι βιομηχανίες του τουρισμού των δύο χωρών έχουν βρεθεί κάτω από μια τεράστια πίεση για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του πραξικοπήματος στην Τουρκία και της αμφισβήτησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την  μεταναστευτική κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου τουρισμού της Τουρκίας, περίπου 41% λιγότερο τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, οι αφίξεις τον Ιούνιο ήταν  2,5 εκατ. Τον  ίδιο μήνα πέρυσι ο αριθμός ήταν πάνω από 4,1 εκατ. Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μάλιστα μια πόλη φάντασμα για τους ταξιδιώτες .
Πολύ σπάνια κυκλοφορούν τουρίστες στους άδειους εμπορικούς δρόμους στο ιστορικό Πέραν . Μετά από ένα διάστημα από τις  φονικές βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο, όλα είναι παράξενα ήσυχα στην Κωνσταντινούπολη.
Το τουρκικό υπουργείο σημείωσε μια αξιοσημείωτη πτώση  των τουριστών από τη Γερμανία και τη Ρωσία. Οι αφίξεις από την Γερμανία τον Ιούνιο μειώθηκαν  σχεδόν 38%, ενώ οι επισκέψεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 93,1%.
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού  στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στις 24 Νοεμβρίου 2015, οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας είχαν  επιδεινωθεί σημαντικά, αλλά η «συγνώμη» του Ερντογάν άλλαξε την στάση του  Βλαντιμίρ Πούτιν. Μόνο που τώρα είναι αργά για τον τουρισμό ειδικά μετά το αιματηρό πραξικόπημα .
Παραδοσιακά, οι δύο καλύτεροι μήνες για τους Τούρκους είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Αλλά ο αντίκτυπος της Ιουλιανής αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος ενδεχομένως θα αποθαρρύνει πολλούς  ξένους τουρίστες.

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου , η κρίση μετανάστευσης είχε πλήξει  σοβαρά τον τουρισμό στην περιοχή, με το νησί της Λέσβου να έχει μια  πτώση της τάξεως του 68% στους επισκέπτες  σε σύγκριση με το 2015.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι αφίξεις στα νησιά του βόρειου Αιγαίου μειώθηκαν κατά 70%. Οι υπηρεσίες του αεροδρομίου Μυτιλήνης δημοσιεύουν μια μείωση της τάξεως του 62,8% σε ξένους επιβάτες στη Λέσβο, τον Ιούλιο.
6.841 Ευρωπαίοι  τουρίστες σε 47 διεθνείς πτήσεις προσγειώθηκαν στο νησί της Λέσβου, τον Ιούλιο. Τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, υπήρχαν  18.373 άνθρωποι οι οποίοι προσγειώθηκαν  με 130 πτήσεις.
Ομοίως, στο νησί της Χίου, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 535 επισκέψεις με 18 πτήσεις. Τον περασμένο Ιούλιο ο αριθμός ήταν 1.887, παρουσιάζοντας μείωση 71,65%.
Παρόλα αυτά,  άλλοι προορισμοί γέμισαν κόσμο , όπως η Πελοπόννησος συμβάλλοντας έτσι στην  προσπάθεια να επιταχυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή της κυβέρνησης.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι  υπογραμμίζουν  ότι τα έσοδα από τον τουρισμό  αναμένεται να επιτύχουν  ένα νέο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, λόγω μεγάλης ροής τουριστών σε άλλους ελληνικούς προορισμούς .
Το πρόβλημα όμως για του χρόνου ενδεχομένως θα είναι η απενεργοποιήση της συμφωνίας της Τουρκίας με την Ευρώπη.
Ήδη οι  μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί  μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Άγκυρα, σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία .
Ας ελπίσουμε να πρυτανεύει η λογική και να βρεθεί μία λύση με τους Τούρκους μέσω όμως της  Ευρώπης για την ασφάλεια και την ηρεμία της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου