Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΤΧΣ - Απόβαση ξένων για πλήρη έλεγχο

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν χθες τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, τα οποία κρίθηκαν ως ανεπαρκή από την αρμόδια Επιτροπή που έχει αναλάβει την αξιολόγηση της διοίκησής του ΤΧΣ. 
Τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (Άρης Ξενόφος - διευθύνων σύμβουλος, Γ. Κουτσός - αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αν. Γάγαλης) θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν από το Ταμείο. 
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει επίσημα ο δρόμος για τη διαδικασία αντικατάστασής τους, προκειμένου σε καίριες θέσεις όπου βρίσκονται τώρα Ελληνες, να τοποθετηθούν στελέχη προερχόμενα από τη διεθνή αγορά και από ξένους τραπεζικούς ομίλους.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο ΤΧΣ ήταν μη αναμενόμενες και προκάλεσαν αμηχανία στην κυβέρνηση. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν χθες τη στήριξή τους στη διοίκηση του ΤΧΣ, σημειώνοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε δύσκολες συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών - που ευθυγραμμίζονται εν προκειμένω με τις επιλογές των funds -  επιδιώκουν μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή Επιλογής με τη βοήθεια διεθνώς αναγνωρισμένου συμβούλου, καθορίζει τα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ.

Παράλληλα, ο νόμος για το ΤΧΣ δίνει ένα περιθώριο 60 ημερών για την επιλογή νέων στελεχών της εκτελεστικής επιτροπής, όμως μέχρι τότε θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά αποφάσεων, όπως η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών. Όσον αφορά στις αλλαγές στις διοικήσεις και το στελεχιακό δυναμικό του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την καθοδήγηση των πιστωτών, πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις διεκδικούν οι "νέοι" μεγαλομέτοχοι, που απέκτησαν σημαντικά μερίδια συμμετοχής μέσω των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων.

Ξένα επενδυτικά funds που ήταν συνήθως "κοιμώμενοι μέτοχοι" προσβλέποντες σε  υπεραξίες και μερίσματα, επιδιώκουν τώρα να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διοίκηση των τραπεζών και να κατευθύνουν τις επιλογές τους.

Oι υποψήφιοι 

Η Επιτροπή Αξιολόγησης έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με ξένα τραπεζικά στελέχη και έχει καταλήξει σε μία short list με 10 υποψήφιους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ουγγρικής και πολωνικής καταγωγής.

Την ίδια στιγμή, οι επικρίσεις γύρω από τις εξελίξεις δίνουν και παίρνουν. Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με δεδομένο πως είναι καταφανής η προσπάθεια μέσω του ΤΧΣ να ελεγχθούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και στον αμέσως επόμενο τόνο τα NPLs και δι' αυτών οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Το ΤΧΣ είναι μέτοχος με ποσοστό 40% στην Εθνική Τράπεζα, 26% στην Τράπεζα Πειραιώς, 11% κατέχει στην Alpha Bank και 2,3% στη Eurobank.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχοντας ολοκληρώσει, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσα σε  αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Ο επιτυχής σχεδιασμός επέτρεψε την άντληση σημαντικών κεφαλαίων από την επενδυτική κοινότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, την απόκτηση, για πρώτη φόρα, δικαιωμάτων ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών και την προοπτική ανάκτησης, επίσης για πρώτη φορά, μέρους των κεφαλαίων που διατέθηκαν μέσω της αποπληρωμής των CoCos. 

Επιπλέον, το ΤΧΣ εκπλήρωσε εγκαίρως και με τον απαιτούμενο επαγγελματισμό όλες τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους Εταίρους της. Ειδικότερα προέβη στην τροποποίηση του Νόμου του ώστε να αντικατοπτρίζεται ο νέος ρόλος του Ταμείου και οι εκτεταμένες εργασίες που απορρέουν από τη νέα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (FAFA) και τις νέες δεσμεύσεις του Μνημονίου Συνεργασίας. Στο δε καίριο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων το ΤΧΣ κατέγραψε σε σχετικές μελέτες αφενός τα εμπόδια  νομικής και κανονιστικής φύσεως, η άρση των οποίων θα διευκόλυνε  την επίλυση του προβλήματος αυτού, και αφετέρου την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων περιγράφοντας ταυτόχρονα ένα μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των Τραπεζών. Τέλος, το ΤΧΣ με τη συμβολή εξωτερικού συμβούλου διεθνούς εμπειρίας, διεξήγαγε και ολοκλήρωσε την αξιολόγηση  των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών των συστημικών τραπεζών. 

Με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού και επιτυχημένου έργου η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υπέβαλε την παραίτησή της, με ισχύ την 18η Ιουλίου 2016, προκειμένου να διευκολύνει τις μελλοντικές επιλογές για το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Το Γενικό Συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση ευχαρίστησε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ.κ. Άρη Ξενόφο Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιώργο Κουτσό Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αναστάσιο Γάγαλη Μέλος, για την πολύτιμη συνεισφορά τους όλο το διάστημα της θητείας τους και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στα επόμενα βήματα της επαγγελματικής τους πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου