Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Μεγάλα γεγονότα σε ζωντανή μετάδοση

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η πυκνότητα των γεγονότων των τελευταίων ημερών και η σε πραγματικό χρόνο μετάδοσή τους από τα τηλεοπτικά κανάλια, έχουν επιβεβαιώσει πλήρως τον Μακλούαν, που μιλούσε για την μετατροπή της παγκόσμιας κοινότητας σε ένα μεγάλο τηλεοπτικό χωριό.

Με διαφορά ενός εικοσιτετραώρου εκτυλίχθηκαν δύο μεγάλης σημασίας γεγονότα, αυτό της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας με 84 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, που είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, ανοίγοντας πληγές στη γειτονική μας χώρα, που ουδείς γνωρίζει με πιο τρόπο θα επουλωθούν.

Η βάρβαρη επίθεση στο πλήθος στην παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για τους ηγέτες Ευρώπης, ΗΠΑ και Ρωσίας, για την μεγάλη υπόθεση της τρομοκρατίας, που εκπορεύεται από τον ISIS και που μόνο η πλήρης εξόντωσή του μπορεί να επαναφέρει την διασαλευθείσα ασφάλεια της καθημερινότητας των πολιτών της γηραιάς ηπείρου.

Από την άλλη πλευρά η επιχείρηση πραξικόπημα στην Τουρκία μπορεί να απέτυχε τον στόχο να ανατρέψει τον Τ. Ερντογάν, όμως από την άλλη πλευρά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για εσωτερικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στην γειτονική χώρα, που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε κρεμάλες πολλούς από αυτούς που θα θεωρηθούν πρωταίτιοι της κίνησης του στρατού, για την κατάληψη της εξουσίας.

Εν αναμονή των αποφάσεων του πανίσχυρου πλέον Προέδρου της Τουρκίας, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί και προειδοποιεί, αλλά το αποτέλεσμα θα κριθεί από την απόφαση Ερντογάν, σε σχέση με την πορεία που θα κρίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον η χώρα του.

Αν θεωρήσει ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ούτως ή άλλως κλειστός, θα προχωρήσει στις εκτελέσεις των αντιπάλων του, ανοίγοντας ταυτόχρονα τα φτερά του προς τον μουσουλμανικό κόσμο, του οποίου την ηγεσία  θα επιχειρήσει να αναλάβει.

Αν πάλι δει ευκαιρίες να απομυζήσει και πάλι τους Ευρωπαίους, τότε θα κάνει πίσω στο θέμα των εκτελέσεων. Για την ώρα προχωράει σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις, τόσο στο στρατό, όσο και στον χώρο των δημοσίων λειτουργών. Το πλήθος των ανθρώπων που βρέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες εκτός στρατού, στρατοχωροφυλακής,  δικαιοσύνης και δημοσίου, γεννά ερωτήματα ως προς τις εκκαθαρίσεις αυτές, μια και είναι απορίας άξιο πως σε χρόνο μηδέν σχηματίστηκαν οι λίστες, όσων ενέχονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στην περίπτωση απομάκρυνσης του Ερντογάν από την Ευρώπη, η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει την διακοπή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, για το προσφυγικό, με ότι αυτό συνεπάγεται, μια και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η επανεμφάνιση των αθρόων μεταναστευτικών ροών, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Για την ώρα το αγκάθι που έχει μπροστά της η Αθήνα είναι η έκδοση ή μη των οκτώ του ελικοπτέρου, που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Αν δεν προκριθεί η θανατική ποινή για τους πραξικοπηματίες, τότε μια πιθανή έκδοση θα περάσει στα μαλακά από την ΕΕ.

Αν υπάρξει απόφαση για επάνοδο στην κρεμάλα, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα, μια και η απόφαση για έκδοση θα σημαίνει πρακτικά παράδοση των οκτώ στον δήμιο.

Ο Ερντογάν για την ώρα εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην επαναφορά της θανατικής ποινής. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε κυνικά, ότι δεν προτίθεται να τους κλείσει στην φυλακή και να τους ταΐζει δια βίου.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, που εμπλέκουν έμμεσα και τη χώρα μας τόσο στην υπόθεση των οκτώ όσο και στην περίπτωση του ανοίγματος εκ νέου της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών, η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει, μια και ασχολείται από τη μια με τις τηλεοπτικές άδειες που φιμώνουν κανάλια και βάζουν στο παιχνίδι «ημετέρους», με τον εκλογικό νόμο, που καταργεί το bonus και δίνει δικαίωμα ψήφου στους 16άρηδες και με την συνταγματική αναθεώρηση που θα προβλέπει εκτός των άλλων και  την εκλογή του Προέδρου απευθείας από το λαό.

Αντί να επιδιώκεται η ενότητα εν όψει πολλαπλών κινδύνων, που διαφαίνονται στον ορίζοντα, οι ΣυριζΑνελ διχάζουν πολίτες και πολιτικές δυνάμεις, με θέματα που δεν απασχολούν άμεσα την κοινή γνώμη μια και προτεραιότητα έχουν γι αυτούς  τα πορτοφόλια τους μια και το σύνολο του περιεχομένου τους να κατατίθεται στα γκισέ των εφοριών.

Η κυβερνητική λογική ελάτε να συμφωνήσουμε με τις απόψεις μου, δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα. Το αντίθετο στην πραγματικότητα συμβαίνει διχάζοντας  τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και στον διεθνή μας περίγυρο. Οι κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις, που αναμένεται με βάση και το νέο εκλογικό να διευρυνθούν, οδηγούν τη χώρα σε αδυναμία διακυβέρνησης,  κάτι που μπορεί να αποβεί ολέθριο για την πατρίδα μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου