Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Πέθανε ο επιφανής Έλληνας ομογενής Τζον Μπραδήμας

gr.euronews.com
Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο γνωστός Έλληνας ομογενής Τζον Μπραδήμας, ο οποίος διετέλεσε επί ένδεκα θητείες βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την πολιτεία της Ιντιάνα. Επίσης ήταν ο 13ος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκη και στη συνέχεια ισόβιο μέλος της εφορίας του.

Ο Τζον Μπραδήμας γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1927 στο Mishawaka (Saint Joseph County) της πολιτείας της Ιντιάνα, στις Η.Π.Α. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο στο South Bend της Ιντιάνα, φοίτησε στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, από όπου αποφοίτησε το 1954. Εργάστηκε ως βοηθός-καθηγητής στο Saint Mary’s College, στο Notre Dame της Ιντιάνα, μεταξύ 1957- 1958, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, δουλεύοντας στο γραφείο του γερουσιαστή του Μίσιγκαν Pat McNamara, το 1955. Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες, το 1954 και το 1956, κατάφερε να εκλεγεί στο Κογκρέσο με το Δημοκρατικό Κόμμα, το 1959, για να επανεκλεγεί, στη συνέχεια, άλλες δέκα φορές, μεταξύ 1959-1981. Διετέλεσε πρόεδρος του New York University μεταξύ 1981-1992.
Ο σημερινός πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης κ. Αντριου Χάμιλτον, δήλωσε, πως, «ο Τζον Μπραδήμας ήταν ένας άνθρωπος με εξαιρετικό χαρακτήρα και αξιοπρέπεια. Αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία στόχων και ιδρυμάτων τα οποία ήταν μεγαλύτερα από τον εαυτό του. Σε αμφότερα τόσο στο Κογκρέσο όσο και στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης επέφερε πρόοδο σε δύσκολες εποχές. Πίστευε ότι το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης έπρεπε να είναι στο κέντρο των μεγάλων κοινωνικών ομιλιών των καιρών μας και χρησιμοποίησε την επιρροή για να προσελκύσει παγκόσμιες ηγέτες στην Πλατεία Ουάσιγκτον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου