Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Η κρίση έδιωξε μισό εκατ. Έλληνες στο εξωτερικό

ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ
Φ. ΦΡΑΓΚΟΣ
Σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες (427.000) εγκατέλειψαν τη χώρα για μια καλύτερη ζωή από το 2008 έως σήμερα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή", πρόκειται για νέους, μορφωμένους και με επαγγελματική εμπειρία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται στοιχεία της έκθεσης της ΤτΕ, η έξοδος άρχισε δειλά το 2008, το 2013 ο αριθμός των εκροών τριπλασιάστηκε ξεπερνώντας τους 100.000 ανθρώπους, ενώ το φαινόμενο συνεχίστηκε με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνθηκε το 2015. 

Όπως επισημαίνεται δε στην έκθεση της ΤτΕ, η διαδικασία εξόδου Ελλήνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας είναι σε εξέλιξη και δεν διαφαίνεται πότε θα τερματιστεί. 

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για το τρίτο κύμα μαζικής μετανάστευσης που γνωρίζει η χώρα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, η Ελλάδα έχει γνωρίσει άλλα δύο κύματα εξόδου (1903 – 1917 και 1960 – 1972), ωστόσο η διαφορά της σημερινής εκροής με τις προηγούμενες είναι ότι ενώ παλαιότερα μετανάστευαν κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες και αγρότες, σήμερα τη χώρα εγκαταλείπουν νέοι μορφωμένοι και με επαγγελματική εμπειρία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου