Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΑΦΉΣΤΕ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎ ΝΑ ΨΗΦΊΣΟΥΝ !

Επιμέλεια : Νικηφόρος Λαμπίρης
Oι Έλληνες εξωτερικού είναι αναγκασμένοι να απέχουν των Ελληνικων εκλογων εκτός αν με δικά τους έξοδα στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.
Ο ακριβής αριθμός τους παραμένει άγνωστος, με ανεπίσημες εκτιμήσεις να κυμαίνονται ανάμεσα στους 300.000 και στα 3.000.000 ψηφοφόρους. 
Εφόσον υπολογίσουμε αυστηρά και μόνον όσους είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, τουλάχιστον 800.000 άτομα*. Δηλαδή, περίπου το 8% του εκλογικού σώματος Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος, ας φανταστούμε προς στιγμήν ότι γίνονται εκλογές χωρίς δικαίωμα συμμετοχής των κατοίκων της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Πόσο δίκαιο ακούγεται κάτι τέτοιο;

Τα επιχειρήματα εναντίον του δικαιώματος ψήφου όσων κατοικούν στο εξωτερικό είναι πανεύκολο να καταρριφθούν. Πρώτα απ' όλα, είναι κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα,
και ο μόνος λόγος που δεν έχουμεεπιστολική ψήφο ή κάποια άλλη έγκυρη μέθοδο ψηφοφορίας εξ αποστάσεως είναι ότι δεν έχει περάσει από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος που θα προσδιορίζει την όλη διαδικασία, και θα αποσαφηνίζει ποιοι και πόσοι Έλληνες εξωτερικού έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. 
Η κωλυσιεργία στην επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλεται κυρίως σε μικροπολιτικούς λόγους, αφού τις περασμένες δεκαετίες τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία προτιμούσαν να προσφέρουν δωρεάν εισιτήρια μόνο στους δικούς τους ψηφοφόρους, καταχρεώνοντας την Ολυμπιακή Αεροπορία.
Το να ισχυρίζεται κανείς ότι όποιος απουσιάζει από τη χώρα του σε ημερομηνία εκλογών παύει να έχει τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συμπολίτες του είναι απλά γελοίο.
Πάρα πολλοί απόδημοι Έλληνες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία για τα οποία φορολογούνται στην Ελλάδα, ή ενισχύουν οικονομικά τις οικογένειες τους πίσω στην πατρίδα.
Οι φοιτητές εξωτερικού και οι επαγγελματίες που λείπουν σε ταξίδι επίσης δεν μπορούν να ψηφίσουν, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των 350.000 (και βάλε) νεομεταναστών που έφυγαν τα τελευταία 5-6 χρόνια δεν πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις για να δικαιούται την απόκτηση άλλης υπηκοότητας πέρα από την ελληνική. 
Έχουμε δηλαδή Ευρωπαίους πολίτες "δεύτερης κατηγορίας", που στερούνται τη δυνατότητα να εκλέξουν κυβέρνηση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Κι όλα αυτά ενώ σχεδόν όλοι οι ξένοι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό όταν διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη χώρα τους.
Είμαι πραγματικά θυμωμένος με τον συνεχιζόμενο ευτελισμό της δημοκρατίας στη χώρα μου. 
Βρίσκω τελείως αντιδημοκρατικό έναν εκλογικό νόμο που χαρίζει 50 έδρες στο πρώτο κόμμα (ανεξαρτήτως ποσοστού). Δηλαδή, τις έδρες που θα αντιστοιχούσαν σε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους εφόσον ίσχυε η απλή αναλογική…
Καλώ λοιπόν όλους τους Έλληνες πολίτες  να συστρατευτούν να αποκατασταθεί ένα δημοκρατικό δικαίωμα που έχει απωλεστεί από τ  1862. Ναι, σωστά διαβάσατε. Η τελευταία
φορά που οι Έλληνες εξωτερικού μπόρεσαν να ψηφίσουν σε βουλευτικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους ήταν σε μία εποχή όπου το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είχε ακόμα βασιλιά τον Όθωνα!
Let Greeks Abroad Vote
Ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας (απογραφή του 2011) είναι 10.815.000 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 1.800.000 είναι κάτω των 18. Το εκλογικό σώμα αριθμεί 9.950.000, που σημαίνει ότι "λείπουν" σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου