Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Θυμός, ντροπή και φόβος

Νίκος Γ. Δρόσος - Euro2day.gr
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σαφές μήνυμα προς το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας και κυρίως προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η ελληνική κοινωνία διακατέχεται από τα συναισθήματα του θυμού, της ντροπής και του φόβου -και ότι ως εκ τούτου οδηγείται στα άκρα- συνιστούν τα ευρήματα της τελευταίας εξαμηνιαίας έρευνας της εταιρείας MRB.
Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρείται εκ των εγκυρότερων στον χώρο των δημοσκοπήσεων, καθώς πραγματοποιείται κυλιόμενα, σε εξαμηνιαία βάση, όχι τηλεφωνικά αλλά με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων, σε σημαντικό δείγμα 2.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου και αποτυπώνει, επί της ουσίας, το τρέχον πολιτικό στίγμα της χώρας.

Πέραν της διεύρυνσης της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες που καταγράφει η έρευνα του Ιουνίου, έναντι 3,7 μονάδων της αντίστοιχης έρευνας του Φεβρουαρίου, αλλά και της διατήρησης ή και ενίσχυσης του πολιτικού ερείσματος των κομμάτων που βρίσκονται στα διαμετρικά άκρα του κοινοβουλευτικού φάσματος, ΧΑ και ΚΚΕ, η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια ένα καταλυτικής σημασίας στοιχείο: τον θυμό, την ντροπή αλλά και τον φόβο που διακατέχουν σήμερα την ελληνική κοινωνία.
Στις λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα πολίτη για το παρόν και το μέλλον της χώρας κυριαρχεί η «οργή» με 57,3% και η «ντροπή» με 53,8%, ενώ ακολουθεί ο «φόβος» με 40,9%.
Αντίθετα, η «ελπίδα» είναι ένα συναίσθημα που αφορά μόνον το 15% των ερωτηθέντων, η «περηφάνια» το 3,5% και η «σιγουριά» το 3,1%.
Με άλλα λόγια, σε ποσοστό 88,4% οι Έλληνες επιλέγουν αρνητικές και μάλιστα ιδιαίτερα φορτισμένες λέξεις για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και μόνο σε ποσοστό 16,7% επιλέγουν μια «θετική» λέξη για τον ίδιο σκοπό.
Εξήγηση ως προς αυτό, ενδεχομένως, αποτελεί το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες κρίνουν σε ποσοστό 92,8% ως κακή/πολύ κακή την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και αντιστοίχως αρνητική, σε ποσοστό 72%, την προσωπική τους οικονομική κατάσταση.
Η συντριπτική πλειονότητα, δε, ήτοι ποσοστό 77,5%, εκτιμά ότι στη διάρκεια των επομένων 12 μηνών η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει.
Αντίστοιχα, ως τα σημαντικότερα προβλήματα κρίνουν οι ερωτηθέντες την ανεργία, σε ποσοστό 64,7%, το φορολογικό σύστημα, με 42,1%, την υγεία και περίθαλψη με 31,7%, ενώ ο πληθωρισμός και η ακρίβεια συγκεντρώνουν ποσοστό 30,2%.
Μολονότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν αποκωδικοποιεί περαιτέρω τα ευρήματά της αναφορικά με τα κυρίαρχα συναισθήματα που επικρατούν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, η διαμόρφωσή τους στα συγκεκριμένα επίπεδα δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως κόλαφος συνολικά για το πολιτικό προσωπικό της χώρας και ειδικότερα για όσους κράτησαν τα ηνία της τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται, πρώτον, για ένα μήνυμα ήττας και δεύτερον, για ένα σάλπισμα αφύπνισης.
Εάν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αναλάβει την πολιτική εκπροσώπηση της κοινωνίας δεν πάρουν πρωτοβουλίες για την ταχεία έξοδο της χώρας από το σημερινό τέλμα της, αυτά τα συναισθήματα μπορούν δυνητικά να εκφραστούν με απρόβλεπτους τρόπους, είτε ενισχύοντας περαιτέρω τα πολιτικά άκρα, είτε οδηγώντας σε κοινωνική αναταραχή.
Μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια ύφεσης και έξι, λιτότητας, η ελληνική κοινωνία δείχνει να χάνει την ελπίδα της για το αύριο και -ακόμη χειρότερα- νιώθει θυμό και ντροπή για τη σημερινή κατάντια του τόπου.

Το μήνυμα αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου