Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Νικόλαος Δούμπας

Ο Νικόλαος Δούμπας γεννήθηκε στη Βιέννη στις 24 Ιουλίου του 1830. Μητέρα του ήταν η Μαρία Κούρτη και πατέρας του ο Στέργιος Δούμπας.
Ο παππούς του Ν. Δούμπα κατάγονταν από το Λινοτόπι του Γράμμου και πριν εγκατασταθεί στις Σέρρες είχε περάσει από το Μπλάτσι της Μακεδονίας, όπου γεννήθηκε ο πατέρας του Νικολάου, Στέργιος Δούμπας.
Ο Στέργιος Δούμπας (1794-1870), ξεκίνησε από την πατρίδα του, το Μπλάτσι (σήμερα Βλάστη, κοντά στην Κοζάνη, 21 χμ. δυτικά της Πτολεμαΐδας) και εγκαταστάθηκε (1817), αρχικά μαζί με τ' αδέλφια του, Θεόδωρο και Νικόλαο, στις Σέρρες όπου συνέστησαν την εταιρεία "Αυτάδελφοι Μ. Δούμπα". 
Ασχολήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία, με το εμπόριο και την υφαντουργία βάμβακος. Από εκεί έφυγαν όλοι μαζί, ακολουθώντας το μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής του προς την Αυστρο-Ουγγαρία, περίπου το 1819 και έτσι από την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα κατέφυγε στην Αυστρία.
 Ο Στέργιος, ως αντιπρόσωπος της εταιρείας για το εξωτερικό, ασχολήθηκε με το εμπόριο βαμβακιού, αφού στη Βιέννη δημιούργησε κλωστοϋφαντουργεία και εμπορικές επιχειρήσεις. Ακόμα, διετέλεσε πρόεδρος της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Βιέννης για πολλές δεκαετίες και την ανέδειξε ως την ακμαιότερη από όλες τις άλλες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού. 
Μετά τον θάνατο των αδελφών Θεοδώρου και Νικολάου, την εταιρεία διεύθυνε ο Στέργιος Δούμπας, ο οποίος απέκτησε μεγάλη περιουσία και μεταξύ άλλων, όχι μόνο διαφαίνεται ότι στήριξε οικονομικά τη Φιλική Εταιρεία, αλλά προσέφερε υποτροφίες σε παιδιά της Αυστρίας και της Ελλάδας, προίκιζε σχολεία στην Αυστρία και Ελλάδα και υπήρξε εκ των μεγάλων δωρητών του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Στέργιος και ο φίλος του Σίμων Σίνας διατήρησαν τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο ζωής και την αμφίεσή τους, μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Η μητέρα του, Μαρία Κούρτη ήταν κόρη του έμπορου Μιχαήλ Κούρτη, από την Λάρισα, μοσχοπολίτικης καταγωγής. Η αδερφή της μητέρας του, Σοφία, είχε παντρευτεί τον Μετσοβίτη βαρόνο Τοσίτσα, κάτοικο Λιβόρνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου