Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ BREXIT

Brexit-ΕΕ:  29/06/2016 Αθήνα

Ξεκάθαρα αρνητική είναι η εκτίμηση της σοσιαλδημοκρατικής Frankfurter Rundschau για τις χθεσινές δηλώσεις Μέρκελ για το βρετανικό δημοψήφισμα : 
«Γίνεται πολύς λόγος αυτές τις μέρες για την ευρωπαϊκή οικογένεια και περί αυτής έκανε λόγο και η καγκελάριος. Αλλά όταν γίνεται λόγος για οικογένεια θα έπρεπε η μαμά Μέρκελ να προσθέσει και τι θα γίνει με τα υπόλοιπα μέλη της. Ναι, θα έπρεπε -τουλάχιστον ακροθιγώς- να αναφερθεί και στη δική της ευθύνη για την αποχώρηση της Βρετανίας. 
Τίποτα σχετικό δεν ειπώθηκε στις δηλώσεις της. Τίποτα για το αν συνέβαλε και η συχνά αδιαφανής, οικονομικά και κοινωνικά επιβλαβής , αν μη τι άλλο, πολιτική που ακολούθησε η Γερμανία».

Η συντηρητική Frankfurter Allgmeine Zeitung γράφει:
 «Στην παρούσα κατάσταση δεν είναι το πλέον λανθασμένο πράγμα να θέλει η καγκελάριος Μέρκελ να κερδίσει λίγο χρόνο για να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα για το βρετανικό δημοψήφισμα. Ενα από αυτά τα συμπεράσματα είναι προφανές, ότι δηλαδή και η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα πρέπει να το σκέφτεται για πολύ: η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τους κανόνες, τις συνθήκες και τις υποσχέσεις της. Η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι όλα αυτό δεν γινόταν πάντοτε. Στην παραβίασή τους και την αθέτησή τους συμμετείχε και το Βερολίνο. 
Τις περισσότερες φορές ο στόχος ήταν να διατηρηθούν όσα επετεύχθησαν και να εμποδιστούν τα χειρότερα. Μακροπρόθεσμα όμως τέτοια τεχνάσματα θέτουν σε κίνδυνο ακριβώς αυτό το οποίο θέλουν να διασώσουν. Αν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία το αντιληφθεί επιτέλους, τότε η αποχώρηση των Βρετανών θα έχει προσφέρει μιαν υπηρεσία στην Ευρώπη».
Η Μannheimer Morgen παρατηρεί: 
«Η Αγγελα Μέρκελ, η αριστοτέχνις του περίπου, δεν έχει ακόμα κανένα σχέδιο και δεν το κρύβει κιόλας. Το πνεύμα αμηχανίας το οποίο πλανάται πάνω από την Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα διαπερνά και τις κυβερνητικές δηλώσεις. Το σοκ είναι ακόμα μεγάλο για να μπορέσει να σκεφτεί κανείς για τη επόμενη μέρα. Την ημέρα δηλαδή κατά την οποία η κυβέρνηση του Λονδίνου θα καταγγείλει τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Μέχρι τότε η καγκελάριος θα έχει να κάνει πολλά για να φρενάρει τις κεντρόφυγες δυνάμεις στην Ε.Ε. και όχι μόνο στις Βρυξέλλες».

Η Süddeutsche Ζeitung προβληματίζεται για τις περαιτέρω πολιτικές διαδικασίες στην ίδια την Μ. Βρετανία: «Το δημοψήφισμα διατυπώνει μια επιθυμία, δεν είναι διαταγή. Η εφαρμογή της αποχώρησης εναπόκειται στο Κοινοβούλιο. Αυτό το Κοινοβούλιο έχει εκφραστεί στην μεγάλη του πλειοψηφία κατά την αποχώρησης. Οι βουλευτές μπορούν να εκπληρώσουν επομένως την επιθυμία των ψηφοφόρων μόνο ενάντια στην ίδια την αρχική επιθυμία τους. Μόνο νέες εκλογές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Αν λοιπόν η υπέρτατη επιθυμία των Βρετανών είναι να αποχωρήσουν, τότε θα πρέπει να εκλέξουν ένα (νέο) Κοινοβούλιο το οποίο θα σεβαστεί αυτήν τη επιθυμία και θα την εφαρμόσει με τη μεγαλύτερη συνέπεια». 

Η Neue Osnabrücker Zeitung ασχολείται με τις αντιδράσεις ηγετικών στελεχών της Ε.Ε. μετά το βρετανική απόφαση εξόδου από την Ε.Ε. και ρωτά: «Δεν έμαθαν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τίποτα από το βρετανικό δημοψήφισμα; Στη σύνοδο κορυφής δεν έγινε λόγος για κάποια μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία θα αλλάξει πραγματικά την Ε.Ε, η οποία θα μπορούσε να την φέρει πιο κοντά στους πολίτες και θα την κάνει λιγότερο γραφειοκρατική. Οι Βρετανοί όμως κατέστησαν σαφές ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με την Ε.Ε. στη σημερινή της μορφή. Αντίθετα οι αρχηγοί των κρατών μελών έδωσαν έμφαση στην ολοκλήρωσή της. Δεν θα πάνε καλά έτσι τα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο οι Ευρωπαίοι βάζουν τις βάσεις για νέες ήττες, όπως λ.χ με δημοψηφίσματα σε άλλες χώρες».

ΗΠΑ-Brexit: Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να μην γίνει ποτέ, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι    29/06/2016            Ουάσινγκτον
   Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, υπέρ της οποίας ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα οι Βρετανοί, μπορεί να μην γίνει ποτέ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος αποκάλυψε ότι το Λονδίνο δεν βιάζεται να αποχωρήσει. 
Μιλώντας χθες, την επομένη συνάντησης που είχε με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο Κέρι πρόσθεσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται "ακατάλληλος" για να διαπραγματευτεί μια αποχώρηση την οποία ο ίδιος δεν επιθυμεί.
"Είναι ένα πολύ περίπλοκο διαζύγιο", σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας κατά τη διάρκεια ετήσιας συνόδου για τις Πληροφορίες και την Ασφάλεια στο Άσπεν στο Κολοράντο.
Ο Κέρι, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Δευτέρα τον Κάμερον στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, σημείωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θέλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση των δύο ετών ως την υιοθέτηση του Brexit.
Το Λονδίνο, αποκάλυψε ο Κέρι, δεν θέλει να διακινδυνεύσει να βρεθεί χωρίς μια συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ κατά την εκπνοή αυτής της διορίας.
Ο Κάμερον "αισθάνεται ακατάλληλος (...) για να αρχίσει να διαπραγματεύεται κάτι στο οποίο δεν πιστεύει και επομένως δεν έχει καμία ιδέα πως να το χειριστεί", συνέχισε ο Κέρι.
Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο η απόφαση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ να ανατραπεί στο τέλος, ο Κέρι απάντησε: "Πιστεύω ότι υπάρχουν ορισμένα μέσα". 
"Δεν θέλω ως υπουργός Εξωτερικών να τα εκθέσω σήμερα. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν λάθος. Αλλά υπάρχουν μέσα" για να γίνει, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι καταλαβαίνει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειάζεται χρόνο για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου με την ΕΕ, αλλά, προειδοποίησε ότι "δεν έχουμε μήνες για να το σκεφτόμαστε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου