Σάββατο, 7 Μαΐου 2016

Financial Times : Οι λόγοι καρατόμησης του Νταβούτογλου

Σε ένα διεισδυτικό άρθρο οι Financial Times ακτινογραφούν τους λόγους παραίτησης του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε επιλεγεί ως διάδοχος του κ. Ερντογάν όταν ο τελευταίος έγινε πρόεδρος το 2014 και με απλά λόγια μιλούν για μια ήττα του πρώην πρωθυπουργού στην πάλη για εξουσία με τον κ. Ερντογάν. 
Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο ο Νταβούτογλου απέκλεισε να διεκδικήσει την ηγεσία του AKP σε έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί αργότερα αυτόν τον μήνα.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως ο Νταβούτογλου ήταν το θύμα μιας συντονισμένης προσπάθειας των υποστηρικτών του κ. Ερντογάν εντός του AKP για την αντικατάστασή του υπέρ κάποιου πιο δημοφιλούς, ο οποίος επιπλέον θα επηρεάζεται πιο εύκολα από τον πρόεδρο.

Σχετικά με τον χρόνο της παραίτησης τονίζεται λότι η θέση του Νταβούτογλου αποδυναμώθηκε σημαντικά την Παρασκευή όταν το AKP, χωρίς την παρουσία του, ψήφισε υπέρ του να του αφαιρεθεί η εξουσία να επιλέγει τοπικούς ηγέτες κάτι που θα του στερούσε τη δυνατότητα να επηρεάσει στελέχη του κόμματος και να κερδίσει στήριξη κατά του κ. Ερντογάν. 
Στο άρθρο τονίζεται το παιχνίδι ίντριγκας που παίζει ο Ερντογάν, ο οποίος αν και είχε διαλέξει τον Νταβούτογλου, ουσιαστικά τον απέπεμψε επειδή εκείνος δρούσε συχνά αυτοβούλως, χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τον πιο ισχυρό άνδρα στην Τουρκία. 
Αυτό έκανε και στην διαπραγμάτευση της προσφυγικής συμφωνίας με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Αλλά αν ο κ. Νταβούτογλου πίστεψε ότι η συμφωνία αυτή, η οποία βρήκε θερμή υποδοχή από τους Τούρκους και τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα του προσέφερε πολιτική κάλυψη, έκανε μεγάλο λάθος.
Κατά ειρωνικό τρόπο, όπως τονίζεται στο άρθρο, το τέλος της πρωθυπουργίας του κ. Νταβούτογλου ήρθε μόλις το μεγαλύτερο επίτευγμα του πέρασε το κύριο εμπόδιο – η συμφωνία για τις θεωρήσεις εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Κομισιόν, ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφιση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τους FT, πλέον η συμφωνία για το μεταναστευτικό είναι ουσιαστικά στον αέρα και διαβλέπεται πως η Ε.Ε. πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα για να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση. 
Αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην διπλωμάτης, λένε πως το μέλλον της συμφωνίας εξαρτάται τώρα από την στάση του κ. Ερντογάν.
Ένα από τα εμπόδια που απομένουν για να εγκρίνει η Ε.Ε. την συμφωνία είναι η μεταρρύθμιση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία, ώστε να περιοριστεί η κατάχρηση της.
Σύμφωνα με το άρθρο η αποχώρηση ΝΤαβούτογλου έχει πλήξει την τουρκική οικονομία: Η λίρα έχει υποχωρήσει 4,5% από τη Δευτέρα, οι τουρκικές μετοχές έχουν δεχθεί επίσης χτύπημα, καταγράφοντας πτώση 2,9% τις τελευταίες δύο ημέρες και 7,8% για την εβδομάδα, ενώ οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για την πολιτική αβεβαιότητα.
Μια επίμονη ανησυχία αφορά την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Ο κ. Ερντογάν και ο κ. Νταβούτογλου είχαν συγκρουστεί για την πρόσφατη επιλογή του κ. Μουράτ Τσετίνκαγια ως διοικητή της τράπεζας. Ο κ. Ερντογάν έχει κάνει σαφές τι αναμένει από την κεντρική τράπεζα: μείωση επιτοκίων και τόνωση της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου