Τρίτη 24 Μαΐου 2016

“Η ΑΟΖ της Ελλάδας”: Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα).

 Σε μια σεμνή τελετή που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 17 Μαϊου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στην Ουάσιγκτον, Θεόδωρου Καρυώτη, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος Ελληνας που ασχολήθηκε με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το βιβλίο έχει τίτλο «Η ΑΟΖ της Ελλάδας». 
Δεκάδες επίσημοι και μη πολίτες παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου το οποίο εκδόθηκε από τις «Εκδόσεις Λιβάνη» και παρουσιάζει την αναγκαιότητα στο σήμερα -σε συνθήκες οικονομικής κρίσης- η κυβέρνηση της Ελλάδας να προχωρήσει στη διεκδίκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων μέσω της άμεσης ανακήρυξης των ελληνικών ΑΟΖ. «Θεωρώ ότι είναι η ώρα για την ανακήρυξη της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο κ. Καρυώτης. «Είναι η ώρα και για την οριοθέτησή τους με ορισμένα από τα γείτονα κράτη», συνέχισε.
Πρέπει να τονιστεί ότι ΑΟΖ θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο και εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή. «Η πλειοψηφία των υδρογονανθράκων δεν είναι στο Αιγαίο, άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε οριοθέτηση με τους Τούρκους για να τα βρούμε με τους Τούρκους. Ουσιαστικά πρέπει να τα βρούμε με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, όπου εκεί είναι η πληθώρα των υδρογονανθράκων της χώρας μας», ανταπάντησε μέσω του «Ε.Κ.» ο καθηγητής κ. Καρυώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου