Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ανεξαρτητοποιείται από το 2017 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Ανεξαρτητοποιείται μετά από πολλά χρόνια η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα έχει πλέον την οικονομική αυτοτέλεια και δεν θα υπόκειται σε ιεραρχικό έλεγχο. 
Στο συμβούλιο διοίκησης που θα συσταθεί θα μετέχει εμπειρογνώμονας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αντικαταστήσει από το 2017 τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ο επικεφαλής της θα έχει τον τίτλο του διοικητή. 

Η Αρχή έχει λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια (θα έχει δικό της προϋπολογισμό) και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, ενώ ταυτόχρονα δεν υπόκειται και σε ιεραρχικό έλεγχο, δηλαδή από το υπουργείο Οικονομικών. 
Όργανα διοίκησης της Αρχής αποτελούν το συμβούλιο διοίκησης και ο διοικητής και ένας εμπειρογνώμονας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά την επιλογή του συμβουλίου διοίκησης θα μετέχουν και δύο στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το μόνο που μπορεί να κάνει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών είναι να καταθέσει προτάσεις και να δώσει στρατηγικές οδηγίες σχετικά με τον σχεδιασμό για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου