Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΖΟΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.



Εικόνα
Εικόνα 1. Τοποθεσίες στόχων βιογενούς προέλευσης φυσικού αερίου στην    ΑΟΖ της Κύπρου και στον Κώνο του Νείλου.   
Η ανακάλυψη του κοιτάσματος βιογενούς φυσικού αερίου Zohr από την Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στα όρια των ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου, Εικόνα 1. πυροδότησε την έρευνα για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων βιογενους αερίου που πηγάζει από την αποσύνθεση της βιομάζας, ουσιαστικά υδροχαρών φυτών, από μεθανοβακτήρια και που αποθηκεύεται κυρίως σε κοραλλιογενείςασβεστολιθικούς υφάλους και δευτερευόντως σε ψαμμίτες. Αυτή την προοπτική την είχαμε ξεχάσει τόσο οι επιστήμονες όσο και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Τέτοιες μεγάλες λιμνοθάλασσες με υπεράφθονη φυτική μάζα που δημιουργήθηκαν κατά την Κρίσι της Αλατότητας του Μεσσηνίου εντοπίστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το γεγονός ήταν η αιτία να εντοπισθούν, μετά από γεωφυσικές έρευνες, 14 μεγάλοι και μικροί στόχοι στην ΑΟΖ της Κύπρου.   

Αυτή η εξέλιξη προέτρεψε τον υπουργό ενέργειας της Κύπρου κύριο  Λακκοτρύπη να αναθεωρήσει τις πολύ πιθανές ποσότητες βιογενούς και πυρολιτικού φυσικού αερίου (φυσικό αέριο που προέρχεται από την θερμική/πυρολιτική διάσπαση του αργού πετρελαίου) που έχει η Κύπρος από τα περίπου 40 τρις κυβικά πόδια σε 120-160 τρις κυβικά πόδια.  
    Με βάσει τις ενδελεχείς ωκεανογραφικές μελέτες που έκαναν 27 επιστημονικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, πλην των Ελληνικών, επί 45 χρόνια στην Μεσόγειο με έμφαση την Κρήτη και την Κύπρο, εντοπίστηκαν και άλλοι 5 στόχοι/παλαιολίμνες που θα πρέπει να έχουν βιογενές φυσικό αέριο εικόνα 2, πέρα του πυρολυτικού φυσικού αερίου.    
Εικόνα
Εικόνα 2. Παλαιο-λιμνοθάλασσες στην Ανατολική Μεσόγειο κατά Ryan 2009, βασει του οποίου ανακαλύφθηκε το υπεργιγαντίαιο κοίτασμα Zohr. Το κοίτασμα Zohr έχει (30 τρις κθβ. πόδια) τοσο φυσικό αέριο οσο όλα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ajerbaitzan (29 τρις κθβ. πόδια).  
Έτσι τα αποθέματα βιογενούς και πυρολυτικού φυσικού αερίου, με πιθανότητα ανεύρεσης των αποθεμάτων 50%, έχουν ως εξής, πίνακας 1 και εικόνα 3:  
  Πίνακας 1. Κοιτάσματα βιογενούς και πυρολυτικού φυσικού αερίου στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, εκπεφρασμένα σε τρις. κυβικά πόδια.  
                                
ΠΕΡΙΟΧΕΣ                      ΠΥΡΟΛΙΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ      ΒΙΟΓΕΝΕΣ ΦΥΣΙΚΟ   
                                                   ΑΕΡΙΟ                           ΑΕΡΙΟ   
ΚΩΝΟΣ ΤΟΥ                                223  (USGS)1                  30 (ENI)  
  ΝΕΙΛΟΥ  
  
ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ                              122  (USGS)1               --------------  
ΛΕΒΑΝΤΙΝΗΣ    
  
 ΚΥΠΡΟΣ                                       402                               1203      
ΚΡΗΤΗ+ΙΟΝΙΟ                             1574                              1505    
  
ΣΥΝΟΛΟΝ                                    542                                300   
ΓΕΝΙΚΟ  ΣΥΝΟΛΟ                                       842 (23.8 ΤΡΙΣ Μ3)  
  
ΠΗΓΕΣ:  
Στοιχεία από USGS Report 2010.  
Στοιχεία από τον Υπουργό Ενέργειας Κύπρου κύριο Λακκοτρύπη και δημοσίευση της PGS. Εκτίμηση του Δρ. Σόλωνα Κασσίνη 70 τρις κυβικά πόδια.  
Αντιστοιχία μεταξύ του αποθέματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και των 3 περιοχών που έχουν κοιτάσματα τύπου Ζορ στην Κύπρο βάσει του χάρτη Ryan. Ιδέ επισυναπτόμενο χάρτη.  Εκτιμήσεις βάσει των ερευνών και διαλέξεων που έδωσε η PGS στο ΥΠΕΚΑ στις αρχές  
Ιουνίου του 2012 όπου εξομoιώνει το Δυτικό τμήμα της λεκάνης της Ανατολικής  
Μεσογείου (υπεράκτια Κρήτη) με την λεκάνη της Λεβαντίνης, που είναι μέρος του  
Ανατολικού τμήματος της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Εδώ προστίθενται και τα αποθέματα του κόλπου της Κυπαρισσίας, και τα αποθέματα των δομών Πύρου και Αχιλλέα που βρίσκονται στο Ιόνιο δυτικά της Κέρκυρας.  
Αντιστοιχία μεταξύ του ανευρεθέντος αποθέματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και των 5 περιοχών που έχουν κοιτάσματα τύπου Ζορ νότια της Κρήτης βάσει του χάρτη Ryan. Ιδέ επισυναπτόμενο χάρτη.  

ΛΕΚΑΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Σχήμα
Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου με αποθέματα της τάξης των 842 τρις κυβ. ποδιών η 23.8 τρις κυβ. μέτρων.  
  Οι ποσότητες του φυσικού αερίου καθιστούν την λεκάνη της Ανατολικης Μεσογείου την τρίτη μεγάλη γεωλογική περιφέρεια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου μετά το Ιράν, 33 τρις κυβικα μέτρα και την Ρωσία, 31. 3 τρις κυβικά μέτρα. Ως εκ τούτου η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας αυξάνει εκθετικά διότι αυτές οι ποσότητες θα διοχετευτούν κυρίως προς  την Ευρώπη είτε μέσω αγωγών η υπο μορφη υγροποιημένου φυσικού αεριου με ειδικά πλοία μεσω της Ελληνικής Επικρατείας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου